Symptomen van een burn-out en hoe je er van af komt.
Regelmatig ontvang ik vrouwen in mijn praktijk met een burn-out. Een burn-out is een staat van fysieke, mentale en emotionele uitputting die ontstaat door langdurige stress. Het is dan ook onvermijdelijk dat hier ook mentale en lichamelijke symptomen bij komen kijken.
De symptomen van een burn-out zijn divers en vaak lastig te herkennen omdat ze geleidelijk toenemen. Hoe erger de burn-out, des te zwaarder het mentaal en lichamelijk zal zijn. Daarnaast zal het ook moeilijker zijn om te herstellen omdat herstel energie kost en hoe erger de burn-out, des te minder energie je zal hebben.
Het is daarom belangrijk om de signalen vroeg te herkennen om verergering te voorkomen en herstel te bevorderen.
Wat zijn symptomen van een burn-out?
Hieronder een lijst met de meest voorkomende burn-out symptomen.
Fysieke uitputting: Je voelt je continu moe, zelfs na voldoende slaap. Vaak heb je last van spanningshoofdpijn, spierpijn of maagklachten.
Mentale vermoeidheid: Concentratieproblemen, vergeetachtigheid en een gevoel van "leeg" zijn, zijn veelvoorkomende mentale symptomen.
Emotionele instabiliteit: Je voelt je snel geïrriteerd, hebt een kort lontje of kunt ineens huilbuien krijgen zonder duidelijke reden.
Onverschilligheid en cynisme: Je kan afstandelijk of negatief worden over je werk of de mensen om je heen. Niets lijkt je nog te interesseren.
Slaapproblemen: Ondanks de uitputting is in slaap vallen moeilijk, of je wordt vaak ’s nachts wakker.
Hoe kom je van een burn-out af?
Stap 1
Herstellen van een burn-out vergt tijd en geduld. Een belangrijke eerste stap is erkenning: je moet accepteren dat je een burn-out hebt. Veel vrouwen zien het hebben van een burn-out als 'falen' en schamen zich hiervoor. Dit is heel verdrietig want een burn-out betekent juist dat je te ver over je grenzen bent gegaan. Je hebt juist te veel gegeven. Op dat moment was je je daar niet bewust van, wat ook onmogelijk is. Als je namelijk langdurige stress ervaart, zit je lichaam in een ‘overlevingsstand’. Dit betekent dat je vanuit je 'overlevings brein' handelt en niet vanuit je ‘rationele brein’. Weet dus alsjeblieft dat het niet jouw fout was dat je dit niet door had, want dat was fysiek onmogelijk.
Stap 2
Nadat je hebt geaccepteerd dat je een burn-out hebt, zijn rust en ontspanning cruciaal. Dit betekent niet alleen fysiek rusten, maar ook mentale rust zoeken door werk en andere verplichtingen te verminderen met als doel weer op te laden want je bent simpelweg op. Je mag daarbij alles elimineren wat jou energie kost en alleen maar de dingen doen die jou energie geven.
Stap 3
Daarnaast is het essentieel om te kijken naar de onderliggende oorzaken zodat je op lange termijn na je herstel niet meer in een burn-out vervalt. Immers, door iets in jou, ben je je eigen grenzen voorbij gegaan dus het is essentieel om te leren wat jouw grenzen zijn en deze leren te bewaken. Het kan uitdagend zijn om dit zelf aan te gaan maar een psycholoog, therapeut of coach zou je hierbij goed kunnen ondersteunen.
In mijn coaching kunnen we hier samen aan werken. We kijken dan naar de oorzaak van waarom je in een burn-out zit, maar ik zal je ook begeleiden bij het herstelproces zodat je na het traject vol energie en vertrouwen de deur uit loopt.
Wil je ontdekken hoe ik je zou kunnen helpen in mijn praktijk? Dan ben je van harte welkom voor een gratis en vrijblijvende kennismaking. Klik hier om dat direct in te plannen.